Thermal Compaction Group предлага иновативно решение за рециклиране на отпадъците образувани от лични предпазни средства

Thermal Compaction Group е Уелска компания, специализирана в производството на иновативна технология, използвана за рециклиране на пластмасови изделия за еднократна употреба. Компанията е решена да се справи с глобалния проблем с отпадъците образувани от лични предпазни средства /ЛПС/ като – хирургически маски, медицински престилки, шлемове за лице, предпазни очила и престилки, калцуни и ръкавици, както и много други използвани ежедневно изделия.

От избухването на пандемията в световен мащаб са генерирани 1,6 милиона тона пластмаса, според проучване за „Замърсяване от Covid: въздействие на пандемията Covid-19 върху световния отпечатък от пластмасови отпадъци“, проведено през февруари 2021 г.

Всеки месец в световен мащаб се използват над 129 милиарда маски за лице, повечето от които са направени от пластмаса за еднократна употреба, което води до значително количество отпадъци, депо за отпадъци.

Thermal Compaction Group /TCG/ е един от първите производители, разработили решение за рециклиране за този нарастващ проблем.

Sterimelt е технология, която първоначално е разработена за рециклиране на полиетиленови обвивки и завеси в болници, след което е адаптирана и за рециклиране на хирургически маски и други ЛПС. Устройството работи чрез нагряване на пластмаса до 350 ° C в партиди от 20 kg, след което термично ги уплътнява в правоъгълни блокове, които могат да бъдат превърнати в пелети за производство на нови пластмасови изделия. Освен че намалява отпадъците и спестява пари, системата помага и за намаляване на въглеродните емисии средно с 65%. Тъй като технологията Sterimelt премахва всяко замърсяване, получената пластмаса може да се използва повторно в широк спектър от продукти.

„Като иноватор и производител, ние непрекъснато работим върху нови разработки и начини за предоставяне на решения на глобалния проблем с отпадъците, пред който сме изправени в момента. Отпадъците от ЛПС са глобален проблем и осигуряването на тези нови международни партньорства е първата стъпка в постигането на целта ни да предотвратим възможно най -много пластмаса да се изгаря, да отива на депо или в нашите океани и реки. Разбира се, ЛПС все още са съществена част от защитата на хората по време на пандемията, но е от съществено значение тези продукти да се използват устойчиво. Износът на нашето оборудване ще увеличи експоненциално експортирането на пластмаси за еднократна употреба по целия свят и следователно ще помогне на планетата, като същевременно се подкрепя приемането на решения за „възстановяване на ресурси“ в света“, каза Матю Рапсън, управляващ директор на TCG.

Устойчивият зелен производител подписа първите си експортни сделки за Австралия и Канада. Австралийската фирма за управление на отпадъци 180 Waste Group, както и базираните във Ванкувър алтернативни системи за рециклиране са готови да получат над 100 бр. от въпросните устройства. След това тези компании ще разпространяват продукта в сектора на здравеопазването и социалните грижи в двата региона.

TCG има планове да разшири дейността си в цяла Европа, след което да навлезе и на африканския пазар.

Министърът на икономиката на Уелс Вон Гетинг похвали TCG за усилията им в борбата срещу кризата с пластмасовите отпадъци, свързана с пандемията.

„Като правителство искаме да изградим по – силна, по – зелена икономика тук, в Уелс. В нашата амбициозна петгодишна програма за управление имаме ясен фокус върху устойчивостта и развитието на индустриите на бъдещето. Така че е чудесно да видим уелски бизнес като TCG, който започва да изнася своето оборудване за рециклиране, което би могло да помогне за решаването на реален и нарастващ глобален проблем с отпадъците в резултат на пандемията.“