Приходите на фирмите за скрап – 2,5% от БВП

Общите приходи за миналата година на фирмите за скрап е 1,969 млрд. лв. Това обяви вчера депутатът от Коалиция за България Петър Кънев. По данни на НСИ БВП на страната за миналата година е над 77 млрд. лв.

, което означава, че 2,5% е от скрап. По думите на депутата от Коалиция за България този факт е показателен, че все още може да се печели от нарязването на това, което е било построено през изминалите години. Кънев участва вчера в дискусията „Реиндустриализацията на Европа – мит или реалност: предизвикателствата пред българската икономика“, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Прекалено големите изисквания към фирмите в Европа ограничават конкурентоспособността и възможностите за развитие на индустрията, заяви по време на дискусията председателят на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос. Според него ЕК налага прекалено много ограничения – антимонополни и екологични, например, които задушават индустрията в Европа. Не че опазването на околната среда не е важно, но трябва да се обърне внимание на подобряването на бизнес средата и да се помага за сътрудничеството на индустриалците. Според Малос Европа трябва да промени енергийната си политика и да спре да си поставя такива амбициозни цели, каквито са изискванията за използване на ВЕИ мощности. Това вдига цената на енергията и така се връзват ръцете на бизнеса по отношение на конкурентоспособността.
Няма как Европа да има силна икономика без реална индустрия и да се разчита само на финансови операции, заяви председателят на АИКБ Васил Велев. В момента всяка втора стока, закупена от магазина, се произвежда в Китай. Велев бе категоричен, че не може да се говори за развитие на индустрията, без да има иновации в технологичните сектори. В момента делът на индустрията на европейския пазар е спаднал до 15%.

Източник: duma.bg