„Четири пъти повече енергия съхраняват батериите от рециклирани стъклени бутилки“

Евтин начин за превръщане на непотребните стъклени бутилки в литиево-йонни батерии e разработил екип от изследователи от Университета на Калифорния, Riverside’s Bourns College of Engineering. Особеното е, че тези батерии могат да съхраняват почти четири пъти повече енергия и са много по- издръжливи от обикновените батерии.

Тази практика би довела до намаляването на отпадъците, значително по-малко зареждания на преносимата електроника – мобилни телефони, компютри, таблети, както и електрическите автомобили.

Екипът от учени, ръководен от проф. Ченгиз Юзкан и проф. Михри Юзкан се фокусирали върху силициевият диоксид, намиращ в стъклото на бутилките, който би могъл да осигури силициеви наночастици с висока чистота за направата на литиево-йонни батерии.

Според лабораторния тест, монетните клетъчни батерии, които са произведени със силициеви аноди, направени от стъклените бутилки, значително надминават показателите на конвенционалните батерии – до 4 пъти – и показват отлична електрохимична производителност.

Тристепенният процес на производство на анодите започва чрез раздробяване и смилане на стъклените бутилки до създаването на фин бял прах. След това силициевият диоксид се превръща в наноструктуриран силиций. Следва покриване на силициевите наночастици с въглерод.

Екипът от университета очаква новите високоефективни батерии не само да разширят пробега на електрическите автомобили, но и да осигурят по-дългото използване на лаптопи, мобилни телефони и други електронни устройства.