Пластмасите в нашето ежедневие – доколко са опасни за здравето ни

В забързаното ни ежедневие, съзнателно или не, използваме най-различни видове пластмаси – от бутилките за вода и четките за зъби до пликовете и торбичките за покупки, домакински съдове и мн. други.

Повечето пластмасови изделия, които използваме, са обозначени с цифра от 1 до 7, която е разположена в триъгълник, символизиращ рециклиране, служещ за ориентир каква точно е използваната пластмаса и по какъв начин да се рециклира след нейната употреба.
По-надолу са изброени най-масовите видове пластмаси, които използваме в нашето ежедневие, с основните им характеристики:
1 polyethylene terephthalate (PET или PETE) – този вид пластмаси се използват за производство на бутилки за минерална вода, газирани и безалкохолни напитки, сиропи за кашлица, опаковки на бисквити, полиестерни влакна.

2 high density polyethylene (HDPE) – пластмаси, които също се използват за бутилки, пликове за пазаруване, торбички за фризер, бутилки за прясно мляко, кутии за сладолед и сокове, опаковки на почистващи препарати, кошчета за отпадъци, за капачки на минерална вода и др.

3 polyvinyl chloride (V или PVC) – този вид пластмаси се използват за производството на бутилки за съхранение на нехранителни продукти, опаковки за козметични продукти, блистери, изолация на електрически уреди, тръбопроводи, канализация, огради, дограма, подови настилки.

4 low density polyethylene (PELD или LDPE) – представлява полиетилен с ниска плътност и се използва за торбички за еднократна употреба, различни видове контейнери, диспенсъри за течни сапуни, опаковки на шампоани, миещи препарати, домакинско фолио, опаковки на козметични продукти, лабораторно оборудване и др.

5 polypropylene (PP) – пластмаси, използващи се за сламки, чинии за микровълнови фурни, градински пластмаси, чаши, контейнери за храна, домакински съдове, опаковки на солети, бисквити и др. сладкарски и тестени продукти, кофички за кисело мляко и плодови млека.

6 polystyrene (PS) – характерното за този вид пластмаси е, че се използват за производство на чашки за кафе за еднократна употреба, имитации на стъклени чаши, кутии за храна за вкъщи, саксии, играчки, вентилационни тръби, кутийки за CD/DVD, играчки, видео и др.