Българска асоциация по рециклиране: Можем ли да намалим количеството хранителни отпадъци в нашето домакинство?

Замисляли ли сте се някога колко много хранителни отпадъци „произвежда“ вашето домакинство? Случвало ли ви се е понякога да извадите от хладилника безформена маса, чиито първоначален вид, мирис и цвят вече не помните?

Определено може да бъде предизвикателство за някои да намалят хранителните си отпадъци. В крайна сметка, всички ние потребляваме и изхвърляме без дори да се замислим.

В Европа около 89 милиона тона храна се изхвърлят всяка година. Храна се губи на всеки етап от хранителната верига – от фермата до трапезата, от производители, преработватели, търговци на дребно, снабдители и консуматори.
Намаляването на отпадъците обаче изисква промени и в поведението на потребителите.

Има някои простички неща, които ние като потребители можем да направим, за да редуцираме количеството на изхвърляната храна.

Пазарувайте умно. Планирайте храненията, използвайте списъци с хранителните стоки, които са ви необходими, за да избегнете импулсивните покупки.

Купувайте точно това, което ви трябва. Например, ако една рецепта съдържа 2 картофа, не купувайте цяла торба. По същия начин, когато пазарувате зърна, ядки и подправки, по-икономичния вариант е да са в насипно състояние, така че да измерите точно това, което ви трябва.

Съставете си резервен план. Ако например, купувате Пармезан за направата на гурме-ястие за гости на скъпа вечеря и, и в крайна сметка тя се отмени, не изхвърляйте сиренето, а вместо това го използвайте за различна рецепта.

Когато разопаковате хранителни продукти, изместете по-старите продукти в предната част на хладилника / фризера / и поставете новите продукти по-назад. По този начин, вие ще сте по-склонни да използвате по-старите неща, преди да им изтече срокът на годност.

Проверете си хладилника. Уверете се, че функционира на максимално високата степен – това ще гарантира, че той ще запази храната свежа толкова дълго, колкото е възможно.

Наблюдавайте това, което изхвърляте. Определете си седмица, в която си записвайте всичко, което редовно изхвърляте. Хвърляте ли половин хляб всяка седмица? Може би е време да започнете замразяване на половината хляб в момента, в който го купите, така че да не застоее, преди да успеете да го консумирате.

Яжте остатъците! Можете да си ги приготвите за работа или училище или пък да ги сготвите, замразите и запазите за по-късно.

По-добро ​​съхранение. Ако редовно изхвърляме зърнени закуски, бисквити и т.н., опитайте да ги съхранявате в херметически затворени кутии -това ще спомогне за тяхното по-дълго съхранение, или, просто купувайте по-малко от тези продукти.

Домашно компостиране. Мразите картофени обелки? Спокойно, може да ги изхвърляте в задния двор и превърнете хранителния продукт в полезен ресурс.

Запазете продукцията си. Храната не трябва да се хвърля само защото е достигнала края на своя връх. Меките плодове могат да бъдат използвани в шейкове, увяхналите зеленчуци могат да се използват в здравословни супи и т.н.

Въобще, начините за намаляване на количеството хранителни отпадъци в нашето домакинство не са малко, въпросът е да се придържаме към поне някои от тях, създавайки полезни както за нас самите, така и за природата навици.