Dyntex пуска първия функционален текстил, изработен от рециклирани автомобилни гуми

Австрийската компания предлага висококачествени платове, изработени от рециклирани автомобилни гуми като продуктова иновация.

Чрез иновативен термохимичен процес, полиамидния полимер се извлича от стари гуми. Той се преработва във фина прежда и впоследствие в ултра лека функционална тъкан. Този устойчив материал предизвиква голям интерес.

Как се произвеждат качествени тъкани от стари автомобилни гуми?

Чрез нов термохимичен процес първо се извлича пиролизно масло от настъргани гуми и след това се произвежда полиамиден полимер. Суровината, се състои от рециклиран пост-консуматор (PCR), се преработва допълнително в прежда в Италия.

Съвместно със специалисти от Япония и Италия Dyntex е разработил ултралек високотехнологичен функционален текстил от рециклирания пост-консуматор. Новоразработената колекция се състои от осем различни тъкани, като най-лекият тежи само 36 грама на квадратен метър. Със своите специални дръжки и външен вид те са идеални за модерно спортно и функционално облекло. Този нов продукт вече е наличен на пазара.

Рециклираните тъкани отговарят на същите високи стандарти като тези от новопроизведен полиамид. Както всички функционални материи на Dyntex, те са водоотблъскващи, дишащи, без флуоровъглерод и много издръжливи дори при тежка употреба. Поради това новите текстилни изделия са идеални за спортна и лайфстайл мода, както и за работно облекло.

Пазарът на устойчива мода расте силно от години. Съответно високо е и търсенето на функционални тъкани, изработени от рециклиран материал. Dyntex е един от пионерите: Още през 2020 г. базираната във Форарлберг компания пуска на пазара първия в света функционален текстил, изработен от биосинтетична прежда и биоразградима тъкан.

Рециклираните материали, вече са били използвани, не изискват почти никакви изкопаеми ресурси в производството и по този начин се постига огромно намаляване на отпечатъка на CO2.