CircleMED

Европейски проект за развитие на кръговата икономика в териториалните граници на Средиземноморския басейн

Програма: „Евро-Средиземноморски басейн“ (Euro-MED) 2021-2027

Тематична област: Иновативна устойчива икономика

Общ бюджет: 1 854 529,97 €

Проект CircleMED цели да превърне трансграничната зона на средиземноморския басейн в територия, където кръговата икономика се приема и прилага на регионално ниво.

Дейностите по CircleMED са адресирани към липсата на достатъчна осведоменост и разбиране на гражданското общество, относно потенциала на кръговата икономика за насърчаване на устойчивото развитие. Някои причини, поради които кръговите принципи все още не са интегрирана на местно ниво в трансграничната зона, включват културни бариери, недостатъчен капацитет на индустрията за оценка на вътрешните компетенции, липса на оптимизирана мрежа за управление на отпадъците, оскъдна информация от страна на публичните органи, както и използването на подход „отгоре надолу“, при вземането на управленски решения.

CircleMED ще тества, демонстрира и внедри решения за териториално развитие на кръговата икономика, чрез сътрудничество в „четворна спирала“ – бизнес сектор, публичен сектор, академични центрове и организации на гражданското общество.

За да отговори проектът на специфичните нужди на заинтересованите страни, ще бъдат разработени целенасочени анкети и дейности, предназначени за местните граждани, индустрия и публични органи. Именно, чрез този подход с множество участници, основаван на „обмяна на опит“ вместо на „прехвърляне на знания“, проектът активно ще популяризира управленски методи, които включват гражданите, трансфер на инструменти (особено дигитални) за индустрията и създаването на системи – „хъбове“ – за учене чрез експериментиране, изграждане на капацитет и насърчаване на инициативи, които улесняват мащабирането на кръгови решения, което ще доведе до възможност за пренасяне на готови кръгови решения във всички участващи държави.

Същинските дейности по проект CircleMED ще продължат 30 месеца, но постигнатите резултати ще окажат дълготрайно въздействие в трансграничната зона.

Партньори по проекта:

  • Торински университет /Италия/
  • Агенция за развитие на област Ларнака-Фамагуста /Кипър/
  • Технологична корпорация на Андалусия /Испания/
  • Агенция за икономическо развитие на Сараево (Босна и Херцеговина)
  • Търговско-промишлената камара Var (Франция)
  • Българска асоциация по рециклиране (България)
  • Център за изследвания и технологии (Гърция)

Официален имейл за кореспонденция по проекта

circlemed@interreg-euro-med.eu

Водещ партньор/ Дирекция „Комуникации‘

Джулия Корино

giulia.corino@unito.it

Социални медии

IG & Fb : @circlemed_project

LinkedIn : CircleMED Project

Websitehttps://circlemed.interreg-euro-med.eu/