„24 часа“ дебати: „Терор на релси“

Наказанието за кражба на релси да бъде увеличено до 15 г. и в Наказателния кодекс да се предвиди затвор за тези, които купуват крадени елементи от жп инфраструктура.

Това предложи зам.-министърът на транспорта Антон Гинев на дебат, организиран от в. „24 часа“ с надслов „Терор на релси“. По сега действащия наказателен кодекс, присъдата е от 2 до 8 години.

Трябва да се засилят мерките за сигурност на площадките, тъй като това деяние би могло да се приеме като терористичен акт, каза още зам.-министърът. Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфаструктура (НКЖИ) добави, че „можеше да има и екологична катастрофа“ при инцидента на гара Яна.

Вестникът организира дебата със съдействието на НКЖИ, БДЖ и Българската асоциация по рециклиране. Бяха поканени представители на всички ведомства, от които зависи да се спре терорът на релси. Днешното събитие е част от серията дебати на „24 часа“ за най-важните проблеми, които обсъжда българинът.

Участниците дадоха десетки предложения как да се намали кражбата на релси и други жп части. За периода 2011-2013 г. кражбите от жп инфраструктурата са на стойност 4,6 млн. лв, съобщипха от НКЖИ.

В отговор на журналистически въпрос Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране потвърди,че е практика и в заложни къщи да се приемат релси. Били описвани като „залог – скаб“. Сигнали за това били подавани от плевенски район. Според Малинов са взети сериозни мерки около това явление.

България е единствената страна в Европа, в която няма строги мерки към крадците на скраб, възмути се Любомир Тодоров, ръководител служба „Класифицирана информация и вътрешна сигурност“ в НКЖИ.

На дебата беше и машинистът на дерайлиралата край гара Яна композиция Симеон Стоев, който с ужас разказа за случилото се. „Разминах се с малкия дявол“, с облекчение завърши той.