14 октомври Международен ден на електронните отпадъци

Международният ден на електронните отпадъци се основа от Форума за Отпадъци от електрическо и електронно оборудване. За първи път се чества на 14 октомври 2018 г., неговата цел е да повиши общественото внимание към рециклирането на е-отпадъци и да насърчи потребителите да рециклират своите е-отпадъци както в самия ден така и в бъдеще.

Счита се, че 50 млн. тона е-отпадъци ще бъдат генерирани в световен мащаб през 2019г. Половината от които са лични устройства като компютри, екрани, смартфони, таблети и телевизори, а останалата част са по-големи домакински уреди и отоплително и охлаждащо оборудване.

На първият международен ден на електронните отпадъци през 2018 г. се включиха повече от 50 организации от над 40 страни по света и организираха много различни видове промоционални дейности, като се започне от конференции и семинари, кампании за събиране от училища и улици до конкурси и кампании в социалните медии и онлайн ръководства и игри.

Само 20% от глобалните е-отпадъци се рециклират всяка година, което означава, че 40 милиона тона е-отпадъци се оставят на депа да изгарят или незаконно се търгуват и обработват по нестандартен начин и това се случва въпреки, че 66% от населението на света е обхванато от законодателството за електронни отпадъци. Това води до огромната загуба на ценни и критични суровини и причинява сериозни проблеми за здравето, околната среда и обществото чрез незаконни превози на отпадъци в развиващите се страни.

Дори в Европейския съюз, който е водещ в света по рециклиране на електронни отпадъци, само 35% от е-отпадъците са официално отчетени като събрани и рециклирани, а липсата на обществена осведоменост пречи на страните да развиват кръгови икономики за електронно оборудване.

През 2018 г. еврокомисарят по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела изрази подкрепата си за Международния ден на електронните отпадъци, като заяви „Това е точно този тип събития, от които се нуждае Европа. Той повишава осведомеността за това как електронните отпадъци са голям проблем, но той продължава по-нататък, като подчертава какво можете да направите, за да управлявате, намалявате и рециклирате “. Той продължи: „Електронните отпадъци са най-бързо нарастващият поток от отпадъци в целия свят. Европа произвежда повече от тези отпадъци на глава от населението, отколкото където и да е другаде. Но както всички знаем, че всъщност не е загуба. Той е ценен ресурс и твърде често отива на отпадъци. Когато рециклираме електронните отпадъци, той се отплаща за околната среда, той се отплаща за индустрията и се отплаща в работни места “.