Дребните неща от ежедневието ни и опазването на природата

Опазването на природата е нещо, което не подлежи на коментар и сигурно няма човек, който би го отрекъл. Нещо повече, не са малко хората, които са си го поставили като лична кауза и верую. Но дали и те се замислят над дребните неща от ежедневието, които биха помогнали да го правим без излишни средства и губене на време. Кои са тези „дреболии“, които мнозина пренебрегват или не осъзнават. Припомня ни ги сайтът Bright Side. Ето някои от тях:

Спирайте водата, докато си миете зъбите – ще спестите поне 20 литра.

Сменете крушките в домакинството с енергоспестяващи. Ако всеки го направи у дома, това би било равностойно да премахването на 1 милион коли на пътя.

Изключвайте компютъра и зарядните за телефон от контакта през нощта. Така ще спестите 40 ват-часа на ден.

Пестете офисната хартия, като принтирате от двете страни всеки път, когато ви е възможно. Така ще се иконимисат милиони тонове хартия годишно.

Пестете топлата вода, като перете или се миете с хладка, а не с гореща вода. По този начин също ще спестите много енергия.

Не наблягайте само на хартиените кърпи в домакинството. Изчислено е, че човек използва средно по 6 кърпички дневно, което прави 2200 на година! А цялото население на планетата?!

За рециклирането на стъклото и хартията няма нужда и да се напомня. Въпреки това все още може да се срещнат изхвърлени бутилки и вестници на в кофите за боклук или дори направо на улицата. Когато са нерециклирани, стъклото се разгражда за милиони години. Известно е, че рециклирането на стъкло намалява замърсяването на въздуха с 20%, а на водата – с 50%. Относно вестниците и другата периодика статистиката съобщава смайващи цифри. Рециклирането на ежедневната периодика би спестило 500 000 ДЪРВЕТА НА СЕДМИЦА!

Опитайте се да замените бутилираната вода с филтрирана. Един филтър за пречистване на вода от магазина ще реши въпроса. Защото е известно, че за съжаление все още почти 90% от пластмасовите бутилки не се рециклират и остават в земята.

Въпросът с личната хигиена е деликатен. Но все пак вземайте по-кратък душ и не използвайте вана, която хаби много вода, съветват експертите.

Ако купувате храни местно производство, не само ще подпомогнете родната икономика, но ще намалите вредните емисии във въздуха от транспортирането на храна на далечни разстояния.

И накрая – засадете поне едно дърво в живота си. Освен че ще се почувствате лично удовлетворени, знайте, че сте направили нещо изключително важно и полезно за планетата.