Ще успеят ли гигантите Nestle, Unilever и Coca-Cola да направят опаковките си 100% рециклируеми до 2025 г.?

Тези и други гиганти на хранителни продукти в света поеха предизвикателния ангажимент през следващата петилетка да приключат с удобните и евтини пластмасови опаковки, при това запазвайки маржовете на печалбите си. До голяма степен тези мерки ще бъдат предприети под натиска на публичната реакция срещу употребата на пластмаса, която все по-трудно може да бъде удържана, пише The Wall Street Journal.

Макар и болезнен, процесът е необратим и започващата 2019 година е на път да се окаже решаваща в процеса на намаляване използването на пластмасови продукти. Едва ли ще бъде лесно на хранителен гигант като Nestle например, който използва неразградимия материал в една трета от опаковките си /а тук става дума за милиони тонове годишно/ да се раздели напълно с евтината и лесно транспортируема суровина, но обратен път няма.

Страните трябва сами да се справят със собствените си пластмасови отпадъци, затова една по-една те започнаха да затягат законодателствата си в тази посока. Самият Китай, сам до скоро вносител на пластмасовите отпадъци от всички краища на света, въведе строги ограничения и забрана на пластмасата за еднократна употреба и нискокачествените продукти, изработен от нея. Процесът стана необратим след октомври миналата година, когато Европейският съюз направи факт забраната на еднократни пластмасови опаковки за храни и напитки.

Как ще се отрази това на производителите на стоки за широко потребление?

На първо място ще се увеличат разходите им за пакетиране на продуктите, които в момента се движат между 5 и 10%. Новите рециклируеми опаковки при всички случаи ще увеличат цените на предлаганите стоки. Разходите на компаниите ще бъдат засегнати и чрез т.нар. “разширена отговорност на производителя”, която задължава компаниите да почистват пластмасата, която излиза на пазара.

Но обратен път няма. Всяка голяма и държаща на реномето си компания едва ли би рискувала имиджа си, ако продължава да заобикаля налагащите се в цял свят правила. Още повече че противниците на пластмасовите опаковки в някои държави вече предприемат радикални атаки, оставайки опаковките на покупките си на касите в големите супермаркети. И това движение е на път да се разпространи в целия свят.