Разработка на Audi доказва, че е технически възможно и същевременно екологично и финансово обещаващо химичното рециклиране на смесени пластмасови отпадъци

Заедно с Audi по пилотният им проект за „Химическо рециклиране на пластмаси от автомобилното производство“ работят изследователи от Технологичния институт в Карлсруе (KIT).

Амбициите на Audi са, че след приключването на проекта ще бъде възможно да се осъществява, химично рециклиране на смесени пластмасови отпадъци.

Пластмасовите отпадъци от автомобилното производство могат да бъдат преработени в пиролизно масло и биха могли да заменят петрола като суровина за производството на висококачествени пластмасови компоненти в моделите на Audi. Чрез кръгово(многократно) използване на материалите, те ще могат да спестяват ценни ресурси, енергия и да намалят емисиите на парникови газове.

По този начин Audi ще може да използва първичните ресурси по-дълго и по този начин ще намали съответно доставката на допълнителни изкопаеми ресурси. Заедно с партньори от химическата индустрия и KIT, Audi планира да направи следваща стъпка и да изследва индустриализацията на този модел.

Резервоари за гориво, капаци на въздушните възглавници или решетки на радиатора – много компоненти в автомобилите са изработени от пластмаса. Те трябва да отговарят на строгите изисквания за безопасност, топлоустойчивост и качество. Ето защо пластмасовите автомобилни компоненти, които са подложени на особено високи нива на стрес, към днешна дата могат да се произвеждат само от материали с необработено качество, което механично рециклираните пластмаси обикновено не постигат. Освен това смесените пластмасови отпадъци често не са достъпни за механично рециклиране. Поради тази причина стратегиите за индустриални ресурси THINKTANK в Технологичния институт в Карлсруе (KIT) стартират пилотния проект за химическо рециклиране заедно с Audi в края на 2020 г. В рамките на проекта са проведени тестове, за да се определи степента, до която смесените автомобилни пластмасови фракции могат да бъдат върнати в употреба, благоприятна за ресурсите чрез химическо рециклиране.