Първия завод за рециклиране на гуми ще бъде построен от Michelin

Ще бъде ли намерено приложение на проблема с излезлите от употреба гуми?

Michelin започва строителството на първия си завод за рециклиране на гуми в сътрудничество с Enviro, шведска компания, която е разработила патентована технология за възстановяване на сажди, нефт, стомана и газ от излезлите от употреба гуми.

Заводът ще бъде базиран в района на Антофагаста в Чили, и ще може да рециклира 30 000 тона гуми от земеделски машини годишно или почти 60% от гумите, които се бракуват всяка година в страна.

Работата по строителството ще започне през 2021 г., като е планирано производствения процес да започне през 2023 г. Повече от 30 милиона долара ще бъдат инвестирани в изграждането на първата фабрика за преработка на гуми от ново поколение на Michelin.

Заводът за рециклиране ще подкрепи кръговата икономика с иновативни процеси за рециклиране. Отпадъчните гуми ще бъдат събирани директно от клиентите, след което ще бъдат транспортирани до завода, за да бъдат нарязани и рециклирани.

Технологията на Enviro, която произвежда нови, висококачествени материали за многократна употреба като сажди, пиролизно масло, газ и стомана, ще позволи всичко в гумата, която е изляла от употреба да бъде възстановено за повторна употреба.

Настоящите планове предвиждат 90% от възстановените материали да бъдат използвани повторно в различни продукти на каучукова основа, като гуми, конвейерни ленти и антивибрационни продукти. Останалите 10% ще бъдат използвани повторно директно от централата за генериране на собствена топлина и енергия.