Незаменяемите батерии са лоша новина за околната среда и потребителите

Във време, в което Европа твърди, че е лидер по отношение на климата и устойчивостта, повечето акумулаторни батерии в електроника, електронните велосипеди и скутерите са или незаменими, или не подлежат на ремонт.

Това съответно води до по-кратък живот на продукта, увеличаване на електронните отпадъци, загуба на редки материали и ненужни разходи за потребителите. Това са част от констатациите в доклад, публикуван вчера от Европейското бюро по околна среда.

Акумулаторните литиево-йонни батерии могат да бъдат намерени в повечето от съвременните устройства, като: смартфони, лаптопи и таблети, така и в електрически велосипеди и скутери. Изследванията показват, че търсенето на този тип батерии ще продължи да расте през следващото десетилетие: до 60 % за батерии в потребителската електроника и 15 % за електрически велосипеди и скутери до 2030 г.

Неизправността на батерията е един от най-честите проблеми за потребителска електроника и често е първият компонент, който се поврежда в електронните велосипеди и скутери. 42 % от ремонтите на смартфони и 27 % от лаптопи са свързани именно със смяна на батерията.

Предвид недостъпния дизайн, използването на лепила, софтуерни ключалки, липсата на резервни части, инструменти и информация за ремонта, на голяма част от батериите, те не могат да бъдат ремонтирани или рециклирани.

Това е изключително тревожно, тъй като средният живот на батерията за тези продукти е около 3 години, също така съществува риск от повреда на устройство при евентуален ремонт на батерията. Това води до преждевременно изхвърляне на устройствата поради повредата на батерията. По този начин производителите губят ценни ресурси и принуждават потребителите да сменят устройствата, преди да им се наложи.

Междувременно гарантирането, че всички нови телефони и таблети, продавани в ЕС през 2030 г., ще имат лесно заменяеми, разглобяеми и ремонтируеми батерии, може да намали годишните емисии на тези устройства с 30 %, също така ще намали загубата на критични суровини като кобалт и индий, и ще спести на европейските потребители 19,8 милиарда евро.

В допълнение към доклада, част от производители на електроника и батерии, индустрията за рециклиране и екологични НПО, призовават Европейската комисия да предприеме действия за повече заменяеми, разглобяеми и ремонтируеми батерии в бъдещето законодателство за батериите.

Европейският съвет и Парламентът, които сега преговарят за Европейския регламент за батериите, имат правомощията да решат всички тези въпроси.

Европейската комисия предложи „Регламент за батериите“, който има за цел да се справи с целия жизнен цикъл на батериите от веригата на доставки до изхвърлянето и в момента е в ръцете на Европейския парламент и Съвета.