Мобилно приложение “Гражданите“ приканва столичани за сигнализират за изоставени стари коли

Тромавата процедура е на път да бъде облекчена, санкциите за собствените им ще се засилят

Няма шофьор, който да не негодува при вида на старите трошки, заемаща оскъдните места за паркиране по столичните улици. И не само там – същото е положението с всеки по-голям град в България. Само в столичния район „Оборище” изоставените от собствениците стари коли са надминават числото 100. И така е от години.

По правилник, ако видите на изоставения си автомобил стикер, поставен от контролните органи, с който ви предупреждават да премахнете кората си, трябва да знаете, че имате на разположение 3 месеца, за да го направите. След този срок може и да не намерете личната си собственост на мястото, където я държите от години – ще я репатрират и чакайте глоба. Тя варира от 300 до 1000 лева и зависи от това къде е изоставен автомобилът, дали не създава предпоставка за катастрофа, дали не е в градинка, където са унищожени зелените площи и т.н., уточняват от Столичния Инспекторат. Освен това, за да бъде вдигнат старият автомобил, трябва да не е минавал технически преглед 3 години. Както се вижда, условностите са доста, така че старите брички ще продължат да задръстват улиците и паркинзите, а собствениците им ще продължат да се услушват докога ще им се разминава. Изходът е в намаляване на срока на тежката процедура за санкциониране и от Столичната община вече умуват за това.

Добър изход от това положение предлага новото мобилно приложение „Гражданите”, което помага за намиране на изоставени коли в София. Чрез него гражданите могат да подават сигнали както за намиращи се на улицата безстопанствени автомобили, така и за едрогабаритни отпадъци, изхвърлени от недобросъвестни собственици край контейрите. Старите мебели, вехтории, дивани, кресла обикновено се доразпарчадисват от клошарите. Някои ги използват за отопление, като ги изгарят в домашните си печки на твърдо гориво, с което допълнително замърсяват въздуха и природната среда. Затова поддържащите апликацията “Гражданите” горещо приканват столичани да проявят будната си съвест, като сигнализират за забелязаните нередности.