Кредити за пластмаса – иновативно решение за устойчив бизнес

Всяка година се генерират  400 млн. тона пластмасови отпадъци, 11 млн. тона изтичат в океаните

Светът е в разгара на пластмасова криза. Един милион пластмасови бутилки се купуват  всяка минута, докато всяка година в света се използват до пет трилиона найлонови торбички. Общо половината от произведената пластмаса е предназначена за еднократна употреба – използвана само веднъж и след това изхвърлена.

Всяка година се генерират  400 милиона тона пластмасови отпадъци, само част от които се събират и рециклират. През последните 100 години светът е произвел повече от 8,8 милиарда тона пластмаса. 11 милиона тона пластмаса навлизат в океаните всяка година с прогнози за утрояване до 2040г.  Докладът Breaking the Plastic Wave изчислява, че до 2040 г. ще има недостиг от 40 милиарда долара за финансиране на събирането и управлението на  пластмасови отпадъци.

Пластмасата замърсява въздуха, който дишаме, водата, която пием и и храната, която ядем. В световен мащаб поглъщаме средно по 5 грама пластмаса всяка седмица, което се равнява на кредитна карта, показва проучване. Това замърсяване идва от „микропластмаси“ – частици, които проникват в нашата храна, питейна вода и дори във въздуха.

Пластмасови кредити – иновативно решение

Компаниите трябва да поемат отговорност за употребата и отпадъците от пластмаса чрез доброволни действия. И тук идва иновативно решение, което все още го няма в Европа – пластмасови кредити. Напрактика това означава – компаниите купуват пластмасови кредити въз основа на теглото пластмаса, която произвеждат. Те се насърчават да измерват пластмасовия си отпечатък, след което да купуват пластмасови кредити, като плащат за еквивалентно количество, което трябва да бъде премахнато от околната среда .Ако една компания има пластмасов отпечатък от 10 000 кг, тя купува 10 000 пластмасови кредита.

Платформата 2ЕХ

Съществуващите стандарти за оценка на пластмасите са : Стандарти на САЩ (Verra) и Стандарти на UNEP – Това е Програмата на ООН за околната среда.

2EX предоставя платформа, която изчислява въглероден отпечатък и коефициент на рециклиране на (пластмаси) от продуктови кодове и суми за плащане. В сътрудничество с Verra , 2EX ще действа като емисия за пластмаси в Япония и региона на Азиатско – тихоокеанският регион.

Компаниите, които искат да постигат пластмасов неутралитет трябва да финансират проекти за оползотворяване и рециклиране на пластмасови отпадъци, които платформата предлага. Програмата им обхваща всички материали, направени от седемте вида пластмаси ( PET, LDPE, PVC, HDPE, PP, PS, други), плюс композитни материали, които съдържат пластмаса.

Така компаниите могат да се справят със своите пластмасови отпечатъци чрез финансиране в следните дейности: събиране или рециклиране на пластмасови отпадъци, обществено събиране на отпадъци, неофициални дейности по събиране на отпадъци, развитие на общинска или частна инфраструктура за събиране на отпадъци, механично и химическо рециклиране. От своя страна пластмасовите отпадъци се събират или рециклират под съответната програма и се издават като пластмасови кредити, които също се одитират от независима трета страна – одитор.

След това дейностите със съответните количества пластмаса се регистрират глобално и се финансират от Програмата за кредити за пластмаси. Конкретно програмата е насочена и таргетира следните страни: Япония, Сингапур, Южна Корея, Индонезия,Тайланд, Виетнам, Малайзия,Нова Зеландия, Австралия.

По принцип основен проблем е, че пластмасовите кредити в момента не са регулирани и няма глобален стандарт за това на какво се равнява един кредит, независимо дали е една найлонова торбичка или един тон пластмаса. Органите, които определят тази стойност, често са тези, които издават кредити, това обикновено са трети страни – одитори.

Засега пластмасовите кредити позволяват на компаниите да продължат да използват и произвеждат пластмаси за еднократна употреба, като същевременно гарантират, че тези пластмаси остават извън океаните и моретата и се изхвърлят правилно.