Италия приема гумиран асфалт Достига 600 км изградени пътища от него

По данни Екопней /компания с нестопанска цел за проследяване, събиране, обработка и крайна дестинация на излезлите от употреба гуми/ представени пред италианската информационна агенция ANSA, в Италия са изградени около 600 км пътища, за които е използван гумен модифициран асфалт.

Асфалтите, модифицирани с добавяне на рециклиран каучук, представляват иновативно и изгодно решение, широко разпространено в продължение на повече от 60 години по целия свят, сега намират все по-голямо признание.

В Италия 42 провинции са избрали да разчитат на тази технология: Емилия-Романя, Тоскана, Пиемонт и Трентино Алто-Адидже са регионите, в които се използва най-значително.

Асфалтите, модифицирани с рециклирана гума, понастоящем представляват едно от най-интересните решения за публичните администрации и органи, управляващи италианската пътна мрежа, тъй като им позволява да инвестират по-добре икономически ресурси за пътна инфраструктура, като същевременно намаляват неудобствата за участниците в движението.

Има няколко предимства, свързани с тяхното използване като: намаляване на шума до 5dB, генериран от преминаването на превозни средства и продължителност на живота до 3 пъти повече от тази на конвенционалните асфалти, голяма устойчивост на износване и образуване на пукнатини и дупки – аспект, който също така позволява последващо ограничаване на разходите за поддръжка в средносрочен план.

„Постигнатите резултати ни насърчават да продължим в тази посока“, заявява генералният мениджър на Екопней Джовани Корбета. „Като Екопней работихме усилено през годините, за да разпространим повече знания за това доказано приложение на рециклирана гума, активирахме и подкрепихме няколко научни изследвания и инициативи, като съфинансирания от ЕС проект Life Nereide. За 2021 г. се надяваме на все по-широко разпространение на тази технология и благодарение на влизането в сила на новия закон за край на отпадъците, който ще осигури важна подкрепа за повишаване на качеството на материалите, рециклирани от ELT. Много важни национални компании също са все по-внимателни към тази технология “.