Защо и как да предадете старата кола за скрап?

На паркинга пред нашия блок вече втора година стои изоставен Форд, който някога може и да е бил нов и лъскав, но очевидно за всички е, че той повече няма да потегли за никъде, освен за площадка за скрап. Никой не му обръщаше внимание, докато една сутрин това лято не осъмна напълнен с динени кори. Някой бе изхвърлил боклука си, вместо в контейнера, през полуотворения прозорец на бракмата – в знак на протест, че му заемат безценното място за паркиране. Още на първото събрание на входа собственикът на изоставената кола, защитавайки се от всеобщите нападки, си призна, че я държи на паркинга, защото нямал време да се занимава с формалностите по премахването й, пък и не знаел как става това.

Сигурно не са малко хората, които изпадат в неговото положение. Затова ето няколко съвета, които може да ви помогнат:

Преди всичко трябва да знаете, че съгласно българското законодателство, собствениците на спрени от движение, но непредадени за скрап и неотрегистрирани от КАТ и общината коли, подлежат на санкция. Особено ако се държат на обществени места, пречат на движението и паркирането, застрашават околната среда.

Освен това знайте, че и без да я карате, изоставената кола ви харчи пари – за пътен данък и задължителна застраховка гражданска отговорност. Затова вземете мерки да се отървете от нея, като я предадете за скрап. Даже ще спечелите някой лев.

Е, за това трябват известни усилия, но си струва да ги направите.

Първо трябва да се свържите с фирма за скрап и да уговорите извозването. Там ще ви консултират какво да направите по-нататък, както и колко пари може да получите. Цената се определя основно от теглото на металите в автомола. Може да ви попитат и за марката и модела. Добре е да се насочите към фирма, която предлага не само най-изгодната цена, но и ви предлага най-добри условия по транспортирането. Целта в края на краищата е да се оттървете от бремето стар “автомобил” по най-бързия и лесен начин, нали? При приключване на процедурата по извозването и предаването ще получите и документ, който ще ви е нужен за дерегистрацията пред КАТ и Общината.

Вие сте длъжен да извършите всичко това не само по закон, но и като човек, на когото не му е безразлична съдбата на заобикалящия ни свят. Защото всяка предадена за скрап кола предварително се обработва, като от нея се отстраняват всичко опасно за околната среда – антифриз, масло, гориво, спирачна течност и прoчие. Отстраняват се годните за повторна употреба части, с което също се спестява енергия, природни материали за производството им. Негодните за рециклиране части се изпращат за съхранение в специални депа. Всичко останало – разфасовано и сортирано по вид и състав заминава за рециклиране. Ето как и вие с вашия стар, и ненужен вече автомобил, ще се включите в благородната кауза – опазването на природната среда.