Защо гори Амазонка?

Това са умишлени палежи с цел освобождаване на земеделска земя, твърдят експерти

Безпрецедентен брой пожари бушуват в цяла Бразилия от началото на топлия сезон. Особено се засилиха те през август. От началото на 2019 до сега са регистрирани повече от 80 000 пожара, което според Националния институт за космически изследвания /INPE/ е най-големият брой, регистриран досега. Нещо повече – това представлява почти 80- процентен скок в сравнение с броя на пожарите, които Бразилия е преживял за същия период през миналата 2018 г. А повече от половината от тези пожари се случват в райна на Амазонка.

Според експертите, обезлесяването и практиката да се реже и изгаря гората, са виновни за повечето от неконтролируемо лумналите пламъци. Хората умишлено изсичат големи сектори от гората и я оставят да изсъхне, след което запалват остатъците, за да освободят терени за развитие на земеделието. Често подобни умишлени палежи се предизвикват умишлено, за да се натори почвата на пасищата за отглеждане на добитъка. Известно е, че Бразилия е най-големият износител на говеждо в света, според Министерството на земеделието на САЩ. Няма съмнение, че това повишаване на пожарната активност е свързано с рязкото покачване на обезлесяването, твърдят експерти.

„Това са умишлени пожари за разчистване на гората, казва пред The Verge  Кателин Стоуф от Университета Вагенинген (WUR) в Холандия. Хората искат да се отърват от гората, за да освободят място за земеделска земя, на която да отглеждат животни и да ядат месо.“

„Няма съмнение, че това увеличение на пожарите е свързано с рязкото покачване на обезлесяването“, твърди и Паулу Artaxo, физик в университета на Сао Пауло. Той обяснява още, че пожарите се разширяват най-много по границите с територии, пряко свързани с нови проекти за развитие на селското стопанство.

Администрацията на президента Джаир Болсонаро, която обеща да отвори Амазонка към развитие и просперитет, се стреми да отклони вниманието от обезлесяването. Първоначално Болсонаро обвини НПО-тата, противопоставящи се на политиката му, за уж умишлено подпалване на пожарите в знак на протест, без да посочи никакви доказателства за тези обвинения.  През август той уволни директора на Националния институт за космически изследвания заради изнесените данни за рязкото протичане на обезлесяването, започнало откакто Болсонаро встъпи в длъжност. На 20 август министърът на околната среда на Бразилия Рикардо Салс пусна пост в Туитър, че сухото време, вятърът и жегата били причина за разпространилите се толкова нашироко пожари.  Но дори и през сухия сезон големите пожари не са естествено явление в тропическата екосистема на Амазонка.

На 29 август Болсонаро обяви 60-дневна забрана за палене на огън с цел разчистване на земя. Щели да бъдат направени някои изключения за коренното население, което изкарва прехраната си със селско стопанство. Възможност да освобождават територии чрез т.н. контолирано изгаряне на гори с цел превръщането им в земеделска земя, ще получат само онези, които са получили изрично разрешение от ековластите, предупреждават от администрацията на президента. Така Болсонаро смята да предотврати понататъшното разрастване на големи пожари.