Завод за химическо рециклиране на Полиетилен терефталат /PET/ във Великобритания с амбиция да постигне напълно кръгова икономика за пластмасата

Възможно ли е химическото рециклиране да ни избави от замърсяването с еднократни опаковки!

Използвайки собствената си технология като платформа, Посейдон пластик, ситуирана във Великобритания, показва, че нейната мисия е да разработи инфраструктура за рециклиране на PET пластмаса в индустриален мащаб.

Компанията има самочуствието и показва, че съоръжението ще пренасочи еквивалента на над 1 милиард бутилки годишно от депата и околната среда.

Компанията добави, че новият завод бележи началото на програмата си за разширяване на процеса на химическо рециклиране по целия свят. Бързото разширяване на производството на рециклирани пластмасови суровини и намаляване на използването на PET като пластмаса за еднократна употреба по целия свят.

Чрез завършване на веригата на доставки от събиране и сортиране на отпадъци до производство на суровини и производство на PET до потребителски стоки за крайна употреба, Посейдон заяви, че заедно със своите партньори ще постигне първоначално в Обединеното кралство, напълно кръгова икономика за PET пластмаса.

Посейдон пластик получава безвъзмездна помощ в размер на 2,6 милиона британски лири от Обединеното кралство за изследвания и иновации, както и за предизвикателството си за Интелигентна устойчива пластмасова опаковка.

Тази безвъзмездна помощ ще бъде използвана за комерсиализиране на научно доказаната технология за рециклиране на химически вещества на Посейдон чрез изграждането на първото търговско съоръжение, способно да преработва първоначално по 10 000 тона годишно отпадъци от PET. Планира се строителството да започне в Teesside през второто тримесечие на 2021 г. и да завърши през 2022 г.

Мартин Аткинс, главен изпълнителен директор на Посейдон Пластик, коментира:

„Радваме се, че потенциалът на нашата технология е признат от правителството чрез изследвания и иновации в Обединеното кралство. Тази безвъзмездна помощ, представлява значителна и осезаема търговска стъпка по пътя ни към постигане на нашите амбициозни цели в рециклирането в световен мащаб.”

„С помощта на Alpek Polyester и другите ни партньори, новата фабрика Teesside ще докаже мащабируемостта на нашия усъвършенстван процес на рециклиране и ще ни помогне за постигането на нашата основна цел да направим незабавно, значително и устойчиво въздействие върху глобалния проблем с пластмасовите отпадъци. ”