Дари капачка – спаси живот. Акцията в София е на 14 април от 9.00 до 14.00 ч. пред главния вход на стадион „Васил Левски”

Високоблагородната дарителска инициатива за събиране на пластмасови капачки набира скорост и през тази пролет. Средствата, набрани от предаването на непотребния материал за рециклиране са предназначени за различни каузи в името на здравето на децата и подрастващите. В цялата страна през април ще се проведат масови акции.

В София пред централния вход на стадион „Васил Левски” ще е сборният пункт на благотворителната кампания. Акцията е насрочена за 14 април от 9.00 до 14.00 часа, когато всеки, който желае, може да донесе събраните количества, с което ще помогне за нуждаещи се от лечение болни деца.

Двама ентусиасти – Мартина Йорданова и Лазар Радков миналата година само за три часа събраха такова количество капачки, което бе достатъчно да се закупи така необходимия кувьоз за неонатологичното отделение на болницата в Червен бряг. Същата цел под мотото „Дари капачка – спаси живот”, за поредна година са си поставили и организаторите на акцията в Бургас. С дарения на средства от капачки, предадени за рециклиране, вече е закупен кувьоз Isolette2000 за родилното отделение в УМБАЛ Бургас. Тази година средставата от кампанията ще бъдат насочени за закупуване на специализиран реанимобил – линейка, оборудвана за транспорт на недоносени новородени и деца до 3 г.

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е поставил и екипът на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” в Плевен. Сърцето се намира в градинката пред центъра, която екипът му поддържа лично години наред. Металното сърце е закупено със средства на Центъра, като по този начин се подкрепя инициативата на състезателя по бокс Румен Мотовски „Капачки за живот”. С лични средства той вече постави две метални сърца – до Пеещия фонтан и пред театъра в Плевен. Инициативата му получи подкрепата и на кмета на общината Георг Спартански. Инвитро центърът поема цялата организация по събиране на капачките, тяхното предаване и предоставяне на средствата за нуждите на децата на Плевен.

Всички ентусиасти-дарители трябва да знаят, че капачките могат да се събират в чували, големи пластмасови бутилки от минерална вода , перилни препарати и др. Контейнери от лекарства не се приемат. Особено да се внимава за наличието на метални елементи сред пластмасата, предупреждават представители на рециклиращите фирми и организации.