Грета Толберг: Това, че ще говоря пред ООН, няма да реши проблемите с климата, но заедно можем да се опитаме да ги променим

16-годишната шведска екоактивистка предприе презокеанско пътешествие с яхта, за да се включи в срещата на високо равнище на ООН в Ню Йорк през септември.

Преди две седмици на английското пристанище Плимут едно малко момиче пъргаво скочи на борда на състезателната яхта „Малишия II“, която вече плава в открити води през Атлантическия океан за Ню Йорк. При попътен вятър след петнадесет дневно пътуване 16 – годишната Грета Толберг /така се казва това необикновено момичето/ вече е в Ню Йорк, крайната точка на нейното тазгодишно приключение. Младата госпожица предприема това епично пътешествие, за да се включи в срещата на високо равнище на ООН за климата през септември, както и в 25-ата конференция за промените в климата в Сантяго през декември. Доста мъдра за годините си, Грета вече си е дала ясна сметка за цената на нейното участие в тези два форума.

„Това, че ще говоря пред ООН, няма да промени ситуацията, но ако помогне за осъзнаване на нещата, тогава мисля, че заедно можем да се опитаме да ги променим“, заявява тя при посещението си в протестен лагер срещу въгледобивна мина в Германия.

Категорично отказала да лети със самолет в знак на протест срещу вредните въглеродни емисии, които отделя авиацията. На лъскавата състезателна лодка, на която плава Гета, всъщност няма почти никакъв лукс, нещо повече – условията за екипажа и пасажерите са съвсем спартански. Слънчевите панели на яхтата доставят електричество колкото за оборудването й. В кабината няма душ и тоалетна, както и почти никаква светлина, така че девойчето ще трябва да чете на светлината на фенерче. Като че ли най-голям дискомфорт обаче през тези две седмици е липсата на интернет, което я лиши от контакта й с нейните 871 000 последователи в Twitter. Тя обаче храбро приема да изтърпи всички тези несгоди, за да покаже своята твърда решимост към каузата за запазване климата на планетата.

„Може да страдам малко от морска болест и няма да ми е много удобно, но ще го преживея“, каза госпожица Тунберг за телевизия BBC преди отплаването от Плимут. „Ако стане наистина тежко, просто ще си кажа, че това е само за две седмици и след това ще мога да се върна към обичайния си живот“, допълва 16-годишното момиче, което предприема това необичайно пътуване заедно с баща си Сванте. Придружава ги и телевизионен оператор.

Коя всъщност е Грета Толберг?

Родена в семейството на доста известни родители – майка оперна певица и баща актьор, на 11 години тя се разболява от рядката болест Синдром на Аспергер /разновидност на аутизма/. Проблеми със здравето се появяват и у сестричката й Беата. Животът на цялото семейство се преобръща. Майката и бащата са принудени да се откажат от атрактивните си професии, свързани с непрекъснати пътувания, турнета, полети със самолет, и да се посветят на децата си. Особено на Грета, чието заболяване все повече я прави необикновена. Изключителните способности, характерни за някои аутисти, при нея се проявяват в пълна сила. Още на 12 години тя знае наизуст цялата Менделеева таблица, или пък може да изброи столиците на всички държави. Наред с това малката й главица става все по-натоварена, защото заради диагнозата си детето не може да забравя нищо.

Някъде по това време в училище прожектират на децата документално филмче, посветено на пластмасата и замърсяването с нея на световния океан. От този момент нататък Грета не може да се откъсне от мисълта за планетата, потънала в планини от боклук. Постепенно натрапчивите мисли, които не я напускат в резултат на аутизма й, постепенно започват се превръщат в нещо положително. Подкрепена от родителите си, девойката се превръща в един истински борец за запазване на чистотата на планетата. Срещала се е с папата, посещавала е Европарламента, Давоския форум, кинофестивала в Берлин. Организира „ученическа стачка“ в училище, както и т.н. Fridays for future /петъци на бъдещето/. Заради своята неуморна пропагандаторска дейност е удостоена с най-важното отличие на „Амнести“ – наградата „Посланик на съвестта“.

Така това дребничко за възрастта си момиче успява да зарази с ентусиазма си милиони последователи в борбата за спасяването на планетата от безразсъдството, с което хората я убиват.