Върни пластмасова бутилка, пътувай безплатно с градския транспорт!

25 века след като гърците създават първото общинско сметище в Атина, проблемът с боклука в тяхната / и наша/ съседка Турция вече започва да занимава все повече властите и екозащитниците. Въпреки че южните ни съседи все още не могат да се похвалят с кой знае какви традиции в оползотворяването на отпадъците, на главните подходи към истамбулското метро вече можете да се натъкнете на доста иновативен метод за насърчаване на пътуващите да спестят от транспортни разходи. Поставени са специални автомати за приемане на пластмасови бутилки, срещу което автоматично можеш да намалиш цената на билета си за пътуване. С новата цена на картата можеш да смениш до 3 линии на метрото, разказва агенция Франс прес.
Южните ни съседи не са първите в прилагането на иновативния метод за рециклиране на отпадъците. От няколко години подобни апарати за приемане на пластмасови бутилки могат да се видят в Китай и Индонезия. В пекинското метро са монтирани апарати за рециклиране, които дават възможност на всеки пътник, който си направи труда да пусне празната си пастмасова бутилка от вода или безалкохолно на правилното място, да получи отстъпка от таксата за пътуване. А може да избере и варианта да добави безплатни импулски в картата си за телефона. Размерът на отстъпката зависи от вида пластмаса на шишето, която пък се разпознава от специалното скениращо устройство на апарата.
В Пекин всяка година се рециклират над 15 000 тона бутилки от пластмаса, съобщава pangeatoday.com. Това автоматически се превръща в ценна суровина за нови продукти, без да се замърсява природата. Властите в Китай смятат, че с новите машини, които приближават услугата до потребителя, тази цифра драстично ще се увеличи. Затова полезните апарати се разполагат в най-натоварените с трафик транспортни центрове, близо до туристически и културни обекти, с които страната е световно известна.