Българската асоциация за рециклиране подкрепя наказателното преследване за горене на автомобилни гуми, текстил и отработени горива и масла

Годишно в България се изгарят около 200 хил. тона облекла и гуми и стотици хиляди литри масла

 

Българската асоциация за рециклиране подкрепя напълно предложенията на столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова и група депутати от ГЕРБ да бъдат криминализирани горенето на автомобилни гуми, текстил и отработени горива. Досегашните мерки, заложени в Закона за управление на отпадъците, не дадоха достатъчно добър резултат, тъй като регионалните инспекции по околната среда и водите не срещаха достатъчна подкрепа от органите на реда.

 

Българската асоциация за рециклиране многократно е предлагала да се криминализира като обществено опасно горенето на отпадъци. Считаме, че с помощта на прокуратурата и органите на МВР и заложените наказания от 2 години лишаване от свобода и глоба от 2000 до 5000 лева, случаите на неправомерно изгаряне на отпадъци, ще бъдат преустановени.

 

Ние многократно сме предупреждавали, че около 50% от старите автомобилни гуми се изгарят за отопление, печките в автосервизите по правило работят с използвани масла, много автомобили ползват за горива мазнини от ресторантите. Годишно по домовете се изгарят около 55 хил. тона текстилни продукти – стари дрехи, килими, отпадъци. Всички тези продукти съдържат множество канцерогенни съставки и не само увеличават нивата на фините прахови частици през зимата, но и насищат въздуха с множество допълнителни вредни за здравето вещества.

 

Съгласни сме, че предвидените досега административни наказания за увреждане на чистотата на околната среда и здравето на българските граждани, не са достатъчни, за да преустановят тези изключително вредни за обществото действия. Вярваме, че ако предложенията за промени в Наказателния кодекс бъдат приети, предвидените в текстовете наказания ще помогнат да дишаме по-чист въздух и да живеем в по-здравословна среда.