Втора партньорска среща по проект CircPro

Българска асоциация по рециклиране е партньор по проект CircPro и взе участие във втората партньорска среща, която се проведе в гр. Севиля, Испания. Испанският партньор – Министерство на земеделието, животновъдството, рибарството и устойчивото развитие (Регионално правителство на Андалусия), беше домакин на среща, която събра партньори, множество заинтересовани страни и високопоставени лектори в град Севиля, Испания.

Събитието беше открито от Франсиско Хосе Гьотерез Родригес (генералния секретар по околна среда в региона), Хосе Антонио Миранда Миранда (генерален директор по икономическо управление и услуги – здравно звена на Андалусия) и Мануел Молина Молина (генерален мениджър на Университетската болница Virgen del Rocío).

На кръгла маса беше обсъдено състоянието на кръговите обществени поръчки в регион Андалусия. Хосе Мария Алегре (Национална асоциация за рециклиране на пластмаси ANARPLA) ни представи предизвикателствата при осъществяването на кръгови поръчки в здравния сектор в Андалусия. Мария Брионес Алканис (Управител на службата за комуникация и документация) разказа за опита на Андалусия в друг проект на Interreg Europe GPP-4Growth. Джос Пийс (Europa Deceentral) изнесе лекция, относно актуалното развитие на пластмасите и обществените поръчки в рамките на кръговата икономика на ЕС.

Практическото обучение показа как се извършва разделното събиране и третиране на неопасни отпадъци в университетската болница „Virgen Del Rocio“. Беше обсъдено какви ще бъдат икономическите ползи и въздействието върху заинтересованите страни, ако кръговите обществени поръчки се изпълняват регулярно.

По време на втория ден, партньорите по проекта събеседваха, относно предстоящите дейности за изпълнение, а заинтересованите страни имаха възможността да посетят компанията за управление на отпадъци E-WASTE RECILEC.

Предстои събиране на мнения и препоръки от всички участници, с цел да се откроят основните впечатления и добри практики от визитата, както и да се обсъдят възможности за следващите партньорски мероприятия.

Следващата междурегионална партньорска среща с практическо обучение ще се проведе в Евора, Португалия в средата на октомври 2019 г. Темата ще бъде строителството и отпадъците от разрушаване.