Българката Кристина Дечева, носителка на титлата „Мiss Windy City“ в САЩ, с важна кауза за пестене на водата

Красивото българско момиче Кристина Дечева, която от 8-годишна живее с родителите си в Чикаго, е новата носителка на титлите „Мiss Windy City“ и „Miss Illinois“ в рамките на конкурса „Miss USA Earth“. През юни тя пристигна в България, за да се види с любимите си баба и дядо. За нейните победи на модните подиуми в САЩ, завоювани с визия, чар и интелект, разказаха много американски и български медии. Наред с успешните си дефилета по модните подиуми, Кристина успешно завършва Иниверситета Илинойс в Чикаго по специалностите Наказателно право и Социология.

Девойката разказва за каузата, която си е избрала като носителката на короната на „Miss USA Earth“ / „Мис САЩ Земя“/. Съгласно правилника на конкурса всяка участничка е трябвало да застане зад определена кауза и да даде своя принос за решаването на наболял екологичен проблем на планетата. Кристи избрала платформата „Пестене на водата“. Осъзнала сериозността на този проблем още като ученичка, когато гостувала на семейство в Швейцария и видяла как швейцарците пестят този наглед обикновен, но безценен природен продукт.

Като „Miss USA Earth“ избрах да се посветя на пестенето на водата – разказва красавицата. Участвам в организирането на образователни лагери за деца от 12 години, на които те се учат на полезни навици и как да не разхищават този природен ресурс. Вярно е, че все още не сме изправени пред световен дефицит на водата, но трябва да мислим отрано за бъдещето. Ако не се предприемат нужните мерки, със сигурност ще се окажем пред голям проблем. Заради глобалното затопляне нивото на океана се покачва, а прясната вода от ледените шапки се изчерпва. Едва 2,5% от водата е годна за консумиране! Какво ще стане когато температурите се покачат? Въпросните ледени шапки ще се разтопят в океана… Ако не обърнем ефекта на глобалното затопляне, тогава ще изчерпим питейната вода. Това наистина е заплаха. От няколко години учените и медиите се опитват да ни предупредят, но никой не приема нещата на сериозно. Проблемите трябва да се изкореняват, да се предотвратяват, не да се мисли за решение, след като настъпят.

С тези свои разсъждения красивото българско момиче, което не забравя родината и българските си корени, е още едно доказателство, че красивите и умни жени не се срещат само в холивудските продукции, а за щастие живеят и сред нас.