Устройствата на Apple и Samsung с най-малко възможност за поправка

Своеобразен наръчник-ориентир, който може да помогне на потребителите да си купуват „най-зелената електроника“ са се заели да създадат Greenpeace и iFixit. Това е рейтингова система, която класира марките и продуктите в зависимост от възможността устройствата да бъдат поправени, вместо да бъдат изхвърлени и заменени с нови, допринасяйки за глобалния проблем с електронните отпадъци.

За да подготвят ръководството, Greenpeace и iFixit са разгледали 40 от най-продаваните смартфони, таблети и лаптопи, пуснати на пазара между 2015 и 2017 г., като са обхванати 17 различни технологични марки. Класацията се основава на резултатите на iFixit за всяко устройство, които стъпват на показатели като това колко лесно е да разглоби устройството и да се поправи счупената част в него.

По отношение способността на продуктите им да подлежат на поправка, лидери като Apple, Samsung и Microsoft трябва да извървят дълъг път. И при трите марки са налице твърде малко възможности за замяна на счупените части. Техните продукти се проектират по начини, затрудняващи поправянето от страна на самите потребители, което скъсява живота на тези устройства и добавя своя дял към нарастващите планини от електронни отпадъци.

От всички оценявани модели са идентифицирани няколко, които са най-добри в своя клас и които показват, че е възможно проектирането на продуктите така, че да могат да се поправят лесно. Най-високата е оценката за Fairphone. Едноименната организация неотдавна създаде „етичен“ смартфон: безконфликтен, произведен на база справедливи заплати за работниците, със заменяеми части и лесен за рециклиране в края на живота на телефона. Други марки с добри резултати са Dell, HP и LG.

„Направата на електрониката коства огромно количество енергия, човешки усилия и природни ресурси“, е мнението на изпълнителният директор на iFixit Кайл Виенс. „И все пак, производителите произвеждат милиарди утройства тях всяка година – а потребителите ги използват за кратко, преди да ги изхвърлят. Електронните отпадъци са един от най-бързо растящите „потоци“ от отпадъци в света. Ние трябва да можем да направим електрониката по-устойчива.“