„65% рециклиране на пластмасови опаковки е достижима цел“

Ново проучване на Plastics Recyclers Europe показва, че 65% цел за рециклиране на пластмасови опаковки до 2025 г. е достижима. Проучването определя набор от мерки и необходими инструменти, които ще доведат до постигането на тази степен на рециклиране.

Предложените мерки се фокусират върху подобряване качеството и капацитета за сортиране на отпадъци от пластмасови опаковки в ЕС. Допълнителна мярка, като например „Дизайн за рециклиране“, би увеличила възможността за рециклиране на пластмасовите опаковки на пазара и би намалила разходите за сортиране и рециклиране.

Законодателни стимули и ефективна комуникация по веригата, които да позволят по-голямо усвояване на рециклираните материали са част от препоръчаните мерки. Те биха довели до повишаване качеството на произведените рециклати и в крайна сметка ще повишат доверието на потребителите в рециклираните продукти.

Министрите на ЕС одобриха национални цели за климата

Споразумение относно националните цели за намаляване на въглеродните емисии на отделните страни постигнаха министрите на околната среда на ЕС. С това държавниците се надяват да покажат, че блокът изпълнява своите цели по отношение на климата преди предстоящите преговори на ООН по въпросите на глобалното затопляне.

ЕС възлага на държавите-членки цели за намаляване на емисиите на парникови газове, вариращи от 0 до 40%. Така следва да се постигне общата цел от най-малко 40% намаление под нивата от 1990 г. в срок до 2030 г.

Дискусиите относно реформата в системата на ЕС за търговия с въглеродни емисии приключиха без споразумение, но все пак министрите на 28-членния блок постигнаха споразумение за друго – управлението на горите, чиято роля за поглъщането на въглерода се разглежда като особено важна в рамките на Парижкия договор.

Според еколози, споразумението, което предстои да бъде договорено с Европейския парламент, не е достатъчно, за да се ограничат най-лошите последици от повишаващите се температури. Еко-организации разкритикуваха и мерките, които имат за цел да помогнат на най-бедните страни от ЕС да изпълнят задълженията си.

Европейският съюз, третият по големина замърсител в света и ключов “брокер” на Споразумението за климата от 2015 г. за ограничаване на парниковите газове, вижда приемането на законодателството като ключов фактор за влияние върху формирането на глобалните климатични правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *