НАСА финансира осем нови проекта, изследващи връзките между околната среда и COVID-19

Няколко интересни и неочаквани факта.

Докато учените по целия свят са затворени в домовете си по време на пандемията на COVID-19, спътниците за наблюдение на Земята продължават да орбитират и да изпращат обратно изображения, които разкриват връзките между пандемията и околната среда.

„Сателитите събират данни през цялото време и не изискват да се излиза някъде“, каза Хана Кернър, асистент-изследовател в Университета на Мериленд в Колидж Парк.

Тя е част от екипа, изследователи, които изследват как мерките за блокиране на COVID-19 въздействат върху околната среда и как околната среда може да повлияе на разпространението на вируса.

Чрез шест проекта се търсят сателитни снимки, които да разкрият как мерките за затваряне поради COVID-19 оказват влияние върху продоволствената сигурност, екологията на пожарите, топлината на градската повърхност, облаците и затоплянето, замърсяването на въздуха и валежите, качеството на водите и водните екосистеми. Другите два проекта изследват как околната среда може да повлияе на разпространението на вируса чрез наблюдение на праха и времето.

Отделът за наука за Земята на НАСА управлява тези проекти, които намират нови начини за използване на данните от наблюденията на Земята, за да се разберат по-добре въздействията на пандемията COVID-19 в регионално и глобално върху околната среда.

По-малко автомобили могат да означават по-горещи повърхности

„Изведнъж стана толкова тихо“, каза Потър учен от изследователския център на НАСА Ames в Калифорния, „в края на март и април никъде нямаше трафик.“

Потър и екипът му наблюдават паркинги и други настилки, за да проверят дали са по-горещи или по-хладни по време на пандемията. Видимата светлина от слънцето удря повърхността и след това се абсорбира и излъчва като топлина – процес, наречен топлинен поток.

Екипът използва сателитни температурни инфрачервени сензори за яркост от Landsat и температура на повърхността на сушата от ECOSTRESS, която е сензор на НАСА на Международната космическа станция, за да очертае големи, плоски градски характеристики в района на залива и да измери техния топлинен поток.

Потър задава въпроси като, ако автомобилите са паркирани и концентрирани в гигантски партиди, променят ли отражателната способност на повърхността и общия топлинен поток? Дори лъскавите прозорци на колата може да са достатъчни, за да отразяват слънчевата светлина, каза Потър.

Потър и неговият екип искат да знаят как целият градски топлинен поток в района на Калифорния се е променил по време на пандемията и как тази промяна е допринесла за повече или по-малко здравословна среда за милионите хора, живеещи в него. Разбирането на потенциалните промени в топлинния топлинен поток е ключов индикатор за това как COVID-19 е променил екологичния отпечатък в района на залива, каза Потър.

В отговор на забраните за пътуване и правилата за затваряне поради COVID-19, ние летим много по-малко и произвеждаме по-малко вредни емисии.

Екипът използва установен алгоритъм, за да оцени коридора за въздушен трафик в Северния Атлантик през периода на забавяне през 2020 г. и да го сравни с базовия период няколко години по-рано, когато въздушният трафик беше неограничен.

Подобряването на нашето разбиране за това как и кога се образуват противопоказания може да помогне на учените да информират авиокомпаниите за идеални маршрути за полети със самолети. „Може да е възможно да се намалят противопоказанията и техните ефекти, като се правят периодични настройки на височината на полета или маршрута, както правят авиокомпаниите сега, за да се избегнат турбуленциите“, каза Смит.

По-малко замърсяване на въздуха може да означава по-малко дъжд

Габриеле Виларини, професор в Университета на Айова в Айова Сити, и Уей Джанг, учен от същия институт, искат да се установи връзката между намаленото замърсяване на въздуха по време на пандемията и рязкото намаляване на валежите в западната част на САЩ.

Влагата в атмосферата се кондензира около аерозоли или частици като прах и пада на Земята като дъжд и сняг. По-малко аерозоли по време на пандемията може да са били причина за намалените валежи през февруари и март 2020 г. в западната част на САЩ, като районите получават по-малко от 50% в сравнение с типична година. Разбирането как намаляването на валежите е свързано с намалените аерозоли може да бъде ценно за мениджърите на водните ресурси.

Виларини се стреми да използва сателитните данни на НАСА за водни пари, валежи и аерозоли, както и цялостен климатичен модел, който може да комбинира атмосферните условия като влага и температура с химични свойства и процеси, протичащи в атмосферата. Моделът ще помогне на екипа му да определи до каква степен намаляването на аерозолите е отговорно за намаляването на валежите, за разлика от естествената променливост в климатичната система.

„Този ​​проект ще ни помогне да разберем как COVID-19 влияе върху природната среда“, каза Виларини.

Намиране на човешки отпечатък върху качеството на водата в Белиз

Крайбрежната зона на Белиз включва най-големия бариерен риф в Северното полукълбо, това е една от най-разнообразните екосистеми в Атлантическия океан и е дом на цветни риби и игриви морски костенурки, много от които са застрашени.

Робърт Грифин, професор от Университета на Алабама в Хънтсвил, работи по проект на НАСА за изследване на здравето на рифа, когато се случи COVID-19. „Пандемията създаде естествен експеримент“, каза Грифин, за да разбере по-добре как градските замърсители влияят върху качеството на водата и здравето на кораловите рифове.

Грифин и неговият екип изучават как намаленият туризъм влияе върху градските и селскостопанските източници на замърсители, като азот и фосфор, върху качеството на водата край бреговете на Белиз.

В допълнение към данните на земята, екипът използва изображения на Landsat, за да отбележи как пандемията влияе върху промените в земеползването, което влияе върху броя на замърсителите, които се произвеждат и могат да достигнат до водни тела и екосистеми.